ontwerpend leren

in de klas

 
 
 

Sinterklaas

Ben jij – net als wij – op zoek naar een W&T sinterklaasactiviteit? Probeer dan de les Kleine pakjes. Laat je hier inspireren door onze suggesties voor een introductie van deze les.

Introductie groep 1 t/m 4
Het mooist zou zijn als Piet het probleem zelf komt introduceren. Zorg voor een zak vol grote pakjes, ingepakt in sintpapier. Doe er één klein pakje in. Zorg dat dit pakje herkenbaar is (gouden ster, sticker). Schud de zak even, dan komt het kleine pakje onderin.

Laat de leerlingen zoeken naar het kleine pakje. Kunnen ze het direct vinden? Laat de leerlingen pakjes uit de zak te halen en op tafel/in de kring leggen. Je kunt daarbij in groep 1/2 de groottes van de pakjes bespreken: groot/klein en groter/kleiner (kerndoel 23).

Hoeveel pakjes moeten uit de zak worden gehaald om het kleine pakje te vinden? Doe het proefje met de duplo en lego. Waarom komen de kleine blokjes onderin? Laat Piet het probleem vertellen: Vorig jaar was het bijna niet gelukt om alle pakjes op tijd te bezorgen, omdat Piet bij elk dak weer in zijn zak moest zoeken naar de kleine pakjes. Hij moest elke keer weer alle grote pakjes uit de zak halen en ze weer terug stoppen. Kunnen wij Sint en Piet helpen? 

Geen Piet? Schrijf een brief van Piet, waarin hij om hulp vraagt bij het zoeken naar het kleine pakje. Stop in het kleine pakje een briefje met daarop de ontwerpvraag: Ontwerp iets waardoor Piet makkelijk bij de kleine pakjes kan. Je kunt ook prentenboeken over Sint en Piet gebruiken bij de introductie.

Introductie groep 5 t/m 8
Ken je dat? Dat je met de lego aan het bouwen bent en dat ene kleine stukje nodig hebt. Je blijft maar graaien en uiteindelijk kieper je de hele bak maar om, om ‘m te pakken te kunnen krijgen. Doe het proefje met de duplo en lego. Waarom komen de kleine blokjes onderin?

Laat de leerlingen nog andere voorbeelden bedenken van kleine voorwerpen die naar de bodem verdwijnen tussen de grote voorwerpen. Denk bijvoorbeeld aan je pak cruesli dat bijna op is, zodat je alleen nog maar gruis in je yoghurt gooit.

Omdat het sinterklaastijd is, helpen we Piet die dit probleem ook heeft: alle kleine pakjes in de zak zitten altijd onderin. Dit is de ontwerpvraag van vandaag: Ontwerp iets waardoor Piet makkelijk bij de kleine pakjes kan. Je kunt er ook voor kiezen om de leerlingen oplossingen voor hun eigen problemen te laten bedenken.

Anna Meijs, leerkracht groep 6-7-8
Jarah de Weerdt, leerkracht groep 1-2