Hoezo naar bed? Hoezo gaan slapen? Eerst ga ik een monster vangen! En dat kan op allerlei verschillende manieren. Ontwerp je mee? Een ontwerpactiviteit bij het prentenboek van het jaar Maar eerst ving ik een monster! van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer.
Samen in de Klas: zonder ouder/externe
Woning dier
Leerlingen ontwerpen een woning voor een dier. Ze werken met papier en karton én leren over handige verbindings- en constructieprincipes. Sluit aan bij je thema of kies één van de suggesties voor een bijpassend prentenboek.
Coco kan het
Alle jonge vogels gaan voor het eerst vliegen. Coco ook. Ze staat op de tak. Wat hoog! Ze durft niet. Coco valt. Heeeeelp! Mamaaaaaaa! Oh jee, dadelijk valt Coco heel hard op de grond. Zullen wij Coco helpen? Ontwerp je mee? Een superleuke ontwerpactiviteit bij prentenboek van het jaar Coco kan het! van Loes Riphagen.
Moppereend
“Eend was mopperig. Ze had niemand om mee te spelen. Een klein grijs wolkje verscheen boven haar hoofd en volgde haar overal.” Kinderen helpen Moppereend om minder mopperig te worden. Ze ontwerpen iets waar je blij van wordt als je je mopperig voelt. Dit doen ze aan de hand van prentenboek van het jaar 2020 Moppereend van Joyce Dunbar en Petr Horáček.
Blokpuzzel
Leerlingen verzinnen, maken en testen een driedimensionale blokpuzzel die opgebouwd is uit kubussen.
Uitbreiden tot een project? Kijk dan bij Maakotheek.
Rikki heeft een plan
Een ontwerples bij het boek ‘Rikki heeft een plan’ van Guido van Genechten. Nadat Rikki op pad is geweest om een verrassing voor mama te halen, staat de ladder aan de verkeerde kant van de muur. Leerlingen verzinnen en maken ideeën om Rikki te helpen.
Uitbreiden tot een project? Kijk dan bij Kleuteruniversiteit. Wil je dit thuis doen of als zelfstandig werkje? Gebruik deze ontwerpactiviteit.
Van vlot naar boot
In deze lessenreeks leren kinderen over het verband tussen vorm en functie, door herhaald uitproberen: hoeveel knikkers (ver)draagt jouw bootje? Meer lessen gericht op initiële vaardigheden voor ontwerpen vind je hier.
Wielen, (ver)draaid handig
Het project ‘Wielen, (ver)draaid handig’ is gericht is diepgaand leren via alle zintuigen. Centraal staat een ontwerpopdracht waarbij leerlingen eigen bewegende apparaten ontwerpen en maken. Meer lessen gericht op initiële vaardigheden voor ontwerpen vind je hier.
Boer Boris
In deze les helpen leerlingen de eendjes uit het boek ‘Boer Boris en de maaier’ (Ted van Lieshout en Philip Hopman) om veilig naar de overkant te komen. Ze bedenken, maken en testen verschillende oplossingen.
Uitbreiden tot een project? Kijk dan bij Kleuteruniversiteit.
Muziekinstrument
In deze casus wordt stap voor stap uitgelegd hoe leerlingen hun eigen instrument kunnen bedenken en maken. Laat je verrassen door de variatie in oplossingen!