ontwerpend leren

in de klas

 
 
 

Oogsten van vorig jaar

Super om te merken dat de oudsten direct weten wat ze moeten doen. Zij hebben in groep 1 al een aantal ontwerplessen meegemaakt. Oogsten van vorig jaar dus!

Ik gebruik voor de ontwerples Verjaag de monsters het boek van Bang Mannetje door Mathilde Stein & Mies van Hout. Daardoor is het voor de kinderen logisch om deze les te krijgen. Ik pas de ontwerpvraag aan: Hoe kan Bang Mannetje de spin wegjagen?

Lekker loopje goed voor inspiratie

Ik maak vier tafels met verschillende materialen erop. Het inspirerende kosteloos materiaal leg ik op een verzameltafel. De kinderen kunnen tijdens het ontwerpen telkens iets komen pakken van deze verzameltafel. Dat zorgt meteen voor een lekker loopje, waardoor ze weer creatief denken.

Tip: schilderstape in stukjes bij verzameltafel

Ik merk dat het scheuren van schilderstape voor sommige kinderen niet makkelijk is. Ik ga in de volgende ontwerples al wat stukjes tape hangen op de verzameltafel. Dan kunnen ze telkens een stukje komen halen.

Resultaten mooi en afwisselend

De kinderen denken goed alle kanten op. Ze bedenken veel en verschillende ideeën. Van een vlinder waarbij Bang Mannetje op de rug gaat, tot een ‘klap-apparaat’ waar de spin in moet. De resultaten zijn weer mooi en afwisselend.

Jarah de Weerdt, Montessori-leerkracht groep 1/2