ontwerpend leren

in de klas

 
 
 

Onderzoeksvaardigheden

Deze acht belangrijke vaardigheden ontwikkel je als je aan het onderzoeken bent.

De onderzoeksvaardigheden
Ontdek de vaardigheden die belangrijk zijn bij het leren onderzoeken. Leer jouw leerlingen ze eenvoudig herkennen en ontwikkelen. De onderzoeksvaardigheden zijn in kaart gebracht door Ontwerpen in de klas in samenwerking met Erasmus Universiteit en TU Delft.

Focus op vaardigheden
Tijdens het onderzoeken willen leerlingen het liefst dat hun bevindingen kloppen bij hun voorspelling. Vaak is dat niet zo. Dat betekent natuurlijk niet dat ze niks nieuws hebben geleerd. Integendeel. Meestal leer je zelfs meer als je bevindingen niet kloppen met je voorspelling. Belangrijk dus: het gaat bij onderzoeken om het proces. Focus op vaardigheden, niet op bevindingen (resultaat).

Hieronder bespreken we elke onderzoeksvaardigheid in het kort. Bekijk deze uitgave over de onderzoeksvaardigheden voor meer informatie en inspiratie.

1 Wees nieuwsgierig. Leerlingen benutten hun nieuwsgierigheid om meer te weten te komen over zichzelf en de wereld om hen heen. Ze merken bijzonderheden op en ontdekken ongewone dingen. Ze stellen veel vragen en proberen dingen uit. 

2 Neem waar. Leerlingen nemen rustig de tijd om waar te nemen en metingen te doen. Ze gebruiken alle zintuigen en staan open voor onverwachte dingen. Ze leggen hun waarnemingen objectief, nauwkeurig en gestructureerd vast.

3 Gebruik je verbeelding. Leerlingen gebruiken hun verbeelding om te bedenken hoe de werkelijkheid in elkaar zit. Ze verzinnen nieuwe antwoorden, doen voorspellingen en bedenken verklaringen. Ze durven in nieuwe en ongebruikelijke richtingen te denken.

4 Deel ideeën. Leerlingen onderzoeken samen met klasgenoten en met mensen die bij het onderzoek betrokken zijn. De leerlingen gebruiken ideeën van anderen én laten anderen hun ideeën gebruiken. Samen wordt het beter.

5 Trek in twijfel. Leerlingen trekken informatie en bevindingen in twijfel. Ze denken kritisch na of het echt klopt en kunnen dat onderbouwen met bewijzen en tegenbewijzen.

6 Hak in stukken. Leerlingen analyseren informatie en bevindingen. Op basis van kenmerken delen ze het geheel op in stukken. Ze laten weg wat niet nodig is en gebruiken alleen het belangrijkste. Ze komen tot de kern.

7 Ontdek de samenhang. Leerlingen zoeken en verklaren verbanden. Ze ontdekken hoe dingen invloed op elkaar uitoefenen. Ze delen in en maken van stukken één geheel.

8 Reflecteer. Leerlingen wisselen tussen verschillende manieren van denken. Ze stellen vragen en bedenken voorspellingen en verklaringen. Ze analyseren en ontdekken de samenhang. Ze luisteren naar hun eigen mening en werken goed samen. 

Nozie de Nieuwsgierige. Wil je dat jouw leerlingen de onderzoeksvaardigheden zelfstandig oefenen? Wil je dit integreren in je lessen? Gebruik dan Nozie de Nieuwsgierige: met de veertig Nozie-kaarten kunnen leerlingen zelf hun nieuwsgierigheid, creativiteit en onderzoeksvaardigheden ontwikkelen. Bestel Nozie!