Van vlot naar boot

In deze lessenreeks leren kinderen over het verband tussen vorm en functie, door herhaald uitproberen: hoeveel knikkers (ver)draagt jouw bootje? Meer lessen gericht op initiële vaardigheden voor ontwerpen vind je hier.

Rivier in de stad

Leerlingen ontdekken voor- en nadelen van een rivier in de stad. Ze bedenken hoe men vroeger beter gebruik had kunnen maken van de rivier.

Out of the lunchbox

Leerlingen verzinnen ideeën om hun favoriete gezonde lunch mee te nemen naar school. Ze presenteren hun superidee met een yell.

Boer Boris

In deze les helpen leerlingen de eendjes uit het boek ‘Boer Boris en de maaier’ (Ted van Lieshout en Philip Hopman) om veilig naar de overkant te komen. Ze bedenken, maken en testen verschillende oplossingen. 

Uitbreiden tot een project? Kijk dan bij Kleuteruniversiteit.

Muziekinstrument

In deze casus wordt stap voor stap uitgelegd hoe leerlingen hun eigen instrument kunnen bedenken en maken. Laat je verrassen door de variatie in oplossingen!

Wind meten

Wist jij dat er maar liefst 32! windrichtingen zijn? Dat je windkracht 12 een orkaan noemt? In deze ontwerples bedenken leerlingen ideeën om de wind te meten. Ze mogen zelf kiezen of ze windsnelheid, windrichting of beide willen meten.

Voor altijd jong!

Heb jij nog een super fitte oma of opa? Misschien wel! Toch ken je vast wel oudere mensen die niet meer zo lenig zijn. Hun spieren zijn slapper, hun botten breekbaarder. En dan valt er iets op de grond… Bukken of knielen is erg lastig. In deze ontwerples bedenken leerlingen oplossingen om hun oma of opa te helpen.

Hulp voor Piet

Leerlingen ontwerpen oplossingen voor Piet, die in het donker de cadeautjes verkeerd bezorgt. In vier lessen doorlopen ze de hele ontwerpcyclus. Door de opzet en de aansluiting bij het sinterklaasfeest zijn de kleuters enorm betrokken en gemotiveerd.

Mystery Bags

In deze ontwerples gaan leerlingen aan de slag met Mystery Bags. Met een vaste set materiaal bedenken en maken leerlingen oplossingen voor een ontwerpvraag. De materialen en ontwerpvragen verschillen per set met als doel veel gevarieerde oplossingen realiseren in de klas.

Thuis hiermee aan de slag? Kijk hier!

In de ruimte

Leerlingen ontwerpen een product dat je in de ruimte kunt gebruiken. Ze worden uitgedaagd om buiten de kaders te denken en de meest originele ideeën te bedenken.